Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Επίσκεψη στο Μουσείο Παιδείας και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας στην Πάτρα



Με το Δημοτικό Σχολείο Πανόπουλου οργανώσαμε από κοινού εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πάτρα με προορισμό τα Μουσεία: α) Παιδείας και β) Επιστημών και Τεχνολογίας. Λειτουργούν υπό την αιγίδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων και εδρεύουν στην Πανεπιστημιούπολη Ρίου. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Φτάνοντας στην Πάτρα κατευθυνθήκαμε στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, εκεί όπου θα κάναμε μια αναδρομή στο σχολικό παρελθόν μέσα από το αρχειακό υλικό και τα εκθέματα του Μουσείου Παιδείας. Το Μουσείο Παιδείας λειτουργεί από το 1998, με την ιδιότητα του Εργαστηρίου Ιστορικού Αρχείου Νεολελληνικής και Διεθνούς Εκπαίδευσης. Επιμελείται για αυτό ο καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης κος Μπουζάκης Σήφης.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δραστηριότητα τη διδασκαλία με την παραδοσιακή μέθοδο (μετωπική διδασκαλία με παλιά σχολικά βιβλία, σε ξύλινα θρανία) και κάνοντας περιήγηση στο χώρο που είναι γεμάτος με εποπτικό υλικό που χρησιμοποιούνταν άλλοτε στα σχολεία να κατανοήσουν τις διαφορές της σχολικής πραγματικότητας τότε με σήμερα, να αντιληφθούν την εξέλιξη αυτή στο χρόνο, να συνδέσουν το σχολείο των παππούδων με το σχολείο των γονιών και το σχολείο των ίδιων. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν αλλά και ο διευθυντής του Δ.Σ. Πανόπουλου συγκινήθηκε γιατί θυμήθηκε τα δικά του σχολικά χρόνια κι άρχισε να αφηγείται ιστορίες από τους δασκάλους στο χωριό.Παρακάτω παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από το χώρο.







































Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας όπου όλα τα παιδιά παρακολούθησαν ξενάγηση από τις υπεύθυνες και περιηγήθηκαν στο χώρο με ενθουσιασμό.
Το Μουσείο αυτό θεσμοθετήθηκε το 2001 ως εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Η θεματική έκθεση του Μουσείου έχει τίτλο «Οι Τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας», στα πλαίσια της οποίας παρουσιάζονται 3 Βασικές Θεματικές Ενότητες: α) Ιστορική εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνει: Προβολή Βιντεοταινίας «από τις φρυκτωρίες στο Internet», Χρονολόγιο των Τηλεπικοινωνιών από τα μέσα του 17ου αιώνα μέχρι σήμερα, Αρχαίες Τηλεπικοινωνίες, Προβολή σκηνών από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, με τη χρήση του τηλεφώνου, Διαδραστική Εφαρμογή για την Ιστορία των Τηλεπικοινωνιών.
β) Αρχές της Φυσικής οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνει επιδείξεις πειραμάτων Ηλεκτρομαγνητισμού, Κυματικής- Οπτικής.
Και γ) Τηλεπικοινωνίες παλιές και σύγχρονες, που περιλαμβάνει μουσειακό, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και διαδραστικό υλικό και πληροφορίες για την Ενσύρματη, Ασύρματη, Δορυφορική Επικοινωνία. Γίνεται Επίδειξη Εφαρμογής Σύγχρονου Τρόπου Επικοινωνίας και Πρωτότυπων Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, που αναπτύχθηκε από Εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών. Παρουσιάζονται Τηλεφωνικά Κέντρα, διαφορετικών τύπων και επιδεικνύεται η λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου ATZ-65.