Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Αριστεία για τη συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση 1821


Η απονομή αριστείων αποτέλεσε μια ανέξοδη ηθική ικανοποίηση για την επιβράβευση των αγώνων και θυσιών του λαού.
Το Βασιλικό Διάταγμα της 20ής Μαΐου 1834, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο
αρ. 20 της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» της 3 Ιουνίου 1834, προέβλεπε:
• Αργυρό αριστείο για τους αξιωματικούς
• Χάλκινο αριστείο για τους υπαξιωματικούς
• Σιδηρούν αριστείο για τους στρατιώτες και ναύτες.
Με νεότερο Βασιλικό Διάταγμα του Φεβρουαρίου του 1835 προβλεπόταν να χορηγηθεί αριστείο και σε όλους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες των τότε ενόπλων δυνάμεων, εφόσον είχαν λάβει μέρος στην επανάσταση.
Τα αριστεία θα δίνονταν μόνο στους επιζώντες αγωνιστές, ενώ δεν προβλεπόταν κάποια διάκριση για τους πεσόντες κατά την διάρκεια της επανάστασης ούτε για τους ήδη αποβιώσαντες.
Ξεκινώντας, αναφέρουμε ότι ο νυν Δήμος Πηνείας αρχικά εντάσσονταν χωρικά στο Δήμο Σελληεντίας με Βασιλικό Διάταγμα το 1835. Ο Δήμος ονομάζονταν έτσι μέχρι το 1841. Ο Δήμος Σελληεντίας υπάγονταν στην Επαρχία Ηλείας, η οποία με τη σειρά της ανήκε διοικητικά στο Νομό Αχαΐας και Ήλιδος.
Αναζητούμε χειρόγραφα των ετών 1839 και 1840, που διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) Ατομικές Αιτήσεις Απονομής από τους Δημότες Σελληεντίας και β) Έγγραφα Υπηρεσιακής Αλληλογραφίας.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ
Οι δημότες αρχικά απευθύνονταν εγγράφως στο Δήμαρχο Σελληεντίας, ο οποίος ενέκρινε την εκάστοτε αίτηση και δρομολογούνταν οι χορηγήσεις εθνοσήμων για τη συμμετοχή στον πόλεμο της ανεξαρτησίας.
Στις 24 Μαΐου 1839, Αίτηση του Νικόλαου Μπαλάσκα προς τον Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 26 Μαΐου 1839, Αίτηση του Κανέλλου Κουτζομητρόπουλου προς το Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 26 Μαΐου 1839, Αίτηση του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου από το χωριό Σάλι προς το Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 26 Μαΐου 1839, Αίτηση του Σπύρου Κουτζοδημητρόπουλου προς το Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 29 Μαΐου 1839, Αίτηση του Ευσταθίου Τσαφοπούλου, κατοίκου του χωριού Σκλίβα, της το Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 8 Ιουνίου 1839, Αίτηση περί αριστείου του Γεωργίου Γιαννοπούλου, κατοίκου του χωριού Σκλίβα, του δήμου Πηνειΐων, προς το Δήμαρχο Σελληεντίας.
Στις 19 Ιουλίου 1839, Επιστολή του Φώτη Κυριαζόπουλου προς το Δήμαρχο Σελληεντίας με την οποία ζητά ζητά εκ νέου να του απονεμηθεί αριστείο ως ανταμοιβή για της υπηρεσίες που προσέφερε στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
Στην υπηρεσιακή αλληλογραφία εντοπίζουμε τρία έγγραφα με τα οποία διαβιβάζονται οι αιτήσεις απονομής αριστείων των ανωτέρω Δημοτών. Συγκεκριμένα:
Στη 1 Ιουνίου 1839, έγγραφο αποστέλλεται από τη Διοίκηση Ηλείας προς τη Γραμματεία των Στρατιωτικών, προκειμένου να διαβιβαστούν αιτήσεις για αριστείο δημοτών Σελληεντίας.
Στις 31 Ιουλίου 1839, έγγραφο της Διοικήσεως Ηλείας προς την "Επί των Στρατιωτικών" Γραμματεία με το οποίο της διαβιβάζει την αίτηση περί απονομής αριστείου του Φώτη Κυριαζόπουλου, δημότη Σελληεντίας επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλο άτομο στον ανωτέρω Δήμο που να φέρει όνομα ίδιο με αυτό του αιτούντα και ότι αυτός δεν έχει κατηγορηθεί ούτε έχει καταδικαστεί ποτέ για κάποιο πλημμέλημα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1840, έγγραφο το οποίο αποστέλλεται από τη Γραμματεία των Στρατιωτικών προς τη Διοίκηση Ηλείας προκειμένου να διαβιβαστεί το αργυρό αριστείο με την αντίστοιχη ταινία και το δίπλωμα στον δημότη Σελληεντίας Νικόλαο Μπαλάσκα.

Πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους, Συλλογή "Αριστεία"

4 σχόλια:

ΑΝΘΗ είπε...

Καλημερίζω το Δημοτικό σχολείο Αγνάντων και ειδικά τη συνάδελφο της Πρωτοβάθμιας. Κάνετε αξιόλογη δουλειά, καλή μου! Συγχαρητήρια!

Χαίρομαι που το θέμα της Ελληνικής επανάστασης δεν είναι απλώς θέμα μνήμης, αλλά και έρευνας! Αν και κατά τη γνώμη μου, οι ήρωες παραμένουν αθάνατοι, ακόμα και χωρίς αριστείο!

Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων είπε...

Αγαπητή Ανθή, σε ευχαριστούμε για τον έπαινο. Όσο για την απονομή αριστείων, έγινε μόνο στους επιζώντες για "ηθική ικανοποίηση" όπως αναφέρω. Με τη μέθοδο αυτή ο Όθωνας αποσκοπούσε να καθησυχάσει τους αγωνιστές του 1821, οι οποίοι δεν είχαν ούτε οικονομικούς πόρους ούτε ιδιόκτητη γη, αφού με το διάταγμά του το 1833 (διάλυση άτακτων στρατιωτικών τμημάτων) στην ουσία τους αφήνει ξεκρέμαστους. Συνεπώς, οι αιτήσεις αυτές είναι ένα τεκμήριο που μπορεί να αναλυθεί από τον καθέναν διαφορετικά..

andreas athanasopoulos είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΌΜΟΡΦΉ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΕΝΑ ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων είπε...

Φίλε αναγνώστη μας Αντρέα, να είσαι καλά. Η αγάπη του εκπαιδευτικού για τον τόπο όπου υπηρετεί, όντως, μπορεί να κάνει αξιόλογα πράγματα. Πάνω από όλα να εμφυσήσει στους μικρούς μαθητές το ερευνητικό πνεύμα για την μελέτη του τόπου τους. Η αγάπη των μικρών παιδιών για τα χώματα που γεννήθηκαν, ίσως τους έκανε αργότερα να μη θέλουν ύστερα από μερικά χρόνια να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Σεβασμός- τιμή- συγκίνηση αξίζει σε κάθε χωριουδάκι σε όλο τον κόσμο. Οι έχοντες ρίζες και καταγωγή θα έπρεπε όλοι τους να θαυμάζουν και αγαπούν.
Συνεχίστε κι εσείς την αξιέπαινη προσπάθεια μέσα από το ιστολόγιό σας. Σας παρακολουθούμε κι εμείς ανελλιπώς.