Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Η ιστορία του Δημοτικού Σχολείου


6 Νοεμβρίου 2009
Με βάση τις μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού, το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στα Άγναντα υπολογίζεται γύρω στο 1870. Στο αρχείο του σχολείου υπήρχαν μαθητολόγια από το 1910 αλλά τώρα πια λείπουν. Υπολογίζεται ότι παρακολουθούσαν τα μαθήματα περίπου 60 μαθητές και λειτουργούσε ως διθέσιο.
Αρχικά, στεγάζονταν σε σπίτι το οποίο ανήκε στον κο Μητσόπουλο Θεμιστοκλή κι ύστερα το σχολείο μεταφέρθηκε σε άλλο σπίτι το οποίο ανήκε στον κο Ντέλη Γεώργιο.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι πρώτοι δάσκαλοι που ήρθαν στο χωριό είχαν τελειώσει μόνο τη Β' Δημοτικού.Ο κος Μπάρτσος Ιωάννης, διδάσκαλος του σχολείου, υπηρέτησε 25 χρόνια στα Άγναντα.
Το 1935, οι αυξημένες ανάγκες οδήγησαν στη μεταφορά του σχολείου σε ένα τρίτο σπίτι, ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο κος Μητσόπουλος Παναγιώτης. Την περίοδο αυτή το μαθητικό δυναμικό έφτανε τους 80 μαθητές.
Μετά την κατοχή, η εκκλησία παραχώρησε ένα οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το πρώτο σχολικό κτίριο. Το σχολείο αυτό δε λειτούργησε εκεί για πολλά χρόνια. Ιταλοί ήρθαν στο χωριό κι έστησαν ένα προκατασκευασμένο κτίριο φτιαγμένο από αμίαντο. Η καινούρια αυτή σχολική αίθουσα ήταν λειτουργική από το 1960 μέχρι το 1997.
Το 1997, μετά από ενέργειες και αιτήσεις του τότε προέδρου Κοινότητας Αγνάντων, κο Δανίκα Θεόδωρο, ήρθε στο χωριό Νομαρχιακή Επιτροπή του Νομού Ηλείας και έκρινε ακατάλληλο το κτίριο του σχολείου.
Αποφασίστηκε κι έγινε πράξη η δημιουργία ενός νέου οικοδομήματος το οποίο θα στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο στα Άγναντα, με αποτέλεσμα το 1997 να στηθεί για δεύτερη φορά προκατασκευασμένο κτίριο. Από το σχολικό έτος 1998-99 έως και σήμερα το σχολείο στεγάζεται εκεί και λειτουργεί ως μονοθέσιο. Χαρακτηρίζεται ως δυσπρόσιτο σχολείο και οι μαθητές που απέμειναν είναι 3.