Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Παραδοσιακό Φαγητό ορεινής Πηνείας


Η συνταγή είναι παρμένη από το βιβλίο "Παραδοσιακή Κουζίνα Αγροτικών Περιοχών Πελοποννήσου- Δυτικής Στερεάς Ελλάδας". Η διερεύνηση για την παραδοσιακή κουζίνα των αγροτικών περιοχών πραγματοποιήθηκε τα έτη 1976 και 1977 από υπαλλήλους Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας των Διευθύνσεων Γεωργίας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η συγκεκριμένη χρονολογείται πριν το 1900. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται πολύ από τις αγροτικές οικογένειες που έχουν παράδοση.
Ορεινά Χωριά της Πηνείας "Τραχανάς με μπλιγούρι"
Μουσκεύουμε με νερό, σκληρό σιτάρι και το ντριβαλίζουμε ή χοντροκόβουμε σε ειδικούς μύλους. Αφήνουμε γάλα πρόβειο 7-8 ημέρες να ξυνίσει. Η αναλογία είναι 1 κιλό σιτάρι, μία φλυτζάνα αλεύρι, 1 κιλό γάλα και λίγο αλάτι. Αφού ξυνίσει το γάλα, ζυμώνουμε το σιτάρι και αλεύρι, προσθέτοντας λίγο- λίγο το γάλα μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Βράζουμε όλο αυτό το μείγμα 2 περίπου ώρες σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει. Μετά το απλώνουμε σε δροσερό μέρος να μισοστεγνώσει. Τον τρίβουμε ελαφρά με τις παλάμες, για να σχηματισθούν μικρά- μικρά κομματάκια, τα οποία τα απλώνουμε πάλι, για να ξεραθεί τελείως ο τραχανάς.
Είναι γευστικό και θρεπτικό παρασκεύασμα. Μαγειρεύεται σκέτος με φρέσκια ντομάτα, άσπρο πιλάφι με χοιρινό κρέας. Τρώγεται επίσης νωπός, πριν απλωθεί για στέγνωμα σαν κρέμα.