Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Παλαιοί χάρτες


Σε αυτή την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε μερικούς παλαιούς χάρτες σχεδιασμένους από ξένους περιηγητές από το 19ο αιώνα κυρίως. Αποτελούσε συχνό φαινόμενο ξένοι λόγιοι που αγαπούσαν τη χώρα μας να την επισκέπτονται και να γράφουν τις εντυπώσεις τους σαν σε ημερολόγιο. Τις σελίδες αυτές τις κοσμούσαν οι χάρτες ή οι γκραβούρες που οι ίδιοι σχεδίαζαν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν την ακρίβεια και την ευκρίνεια που έχουν οι σύγχρονοι χάρτες- που πλέον έχουμε βοήθεια δορυφόρων- αλλά για την εποχή τους αποτελούσαν χρήσιμα εργαλεία στη γεωγραφία και στην ιστορία. Τώρα αποτελούν μνημειακό υλικό το οποίο συλλέκτες αρέσκονται να εντοπίζουν και να κρατούν στη συλλογή τους. Μαθαίνουμε από πρωτογενές υλικό (απευθείας μελέτη χαρτών) για το οδικό δίκτυο που υπήρχε, για τους κύριους οικισμούς, για τα παλαιά ονόματα χωριών, για τις πρώτες διοικητικές διαιρέσεις της χώρας.

ΗΛΙΔΑ- ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ- ΟΛΥΜΠΙΑ







Ξεκινώντας, παρουσιάζουμε το χάρτη όπου απεικονίζεται η Ήλιδα και η Τριφυλλία. Χαραγμένος από τον T. Cook το 1793.



















Τοπογραφικός χάρτης της Ολυμπίας το 1825. Σχεδιασμένος από το Γάλλο A.Tardieu και δημοσιευμένος μαζί με τον προηγούμενο στο έργο "Περιήγηση του Ανάχαρσις του νέου στην Ελλάδα".










Χάρτης από τις περιοχές της σύγχρονης Αχαίας και Κορινθίας. Σχεδιάστηκε από τον ίδιο Γάλλο περιηγητή το 1825.







ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Χάρτες για το Μοριά. Είναι ιδιαίτερα αναλυτικοί και διακρίνονται πολλά από τα ονόματα των οικισμών. Ο σχεδιαστής είναι άγνωστος, καθώς και η ημερομηνία κατασκευής τους.





























Χάρτης της Πελοποννήσου με την ονομασία: "Αρχαία Ελλάδα,Νοτιότερο τμήμα". Σχεδιασμένος το 1829 από τους J. & C. Walker.











"Πελοπόννησος και Ελλάδα", Meridionalis. Χάρτης του 1827 από τον Sidney Hall, που δημοσιεύτηκε στο "Ένας γενικότερος άτλαντας με στοιχεία αρχαίας και σύγχρονης γεωγραφίας".









ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ



Ένας χάρτης με την Ελλάδα σχεδιασμένος το 1853 για τη δημοσίευσή του στον Άτλαντα του Tallis "The Illustrated Atlas". H κορνίζα διακοσμείται με σχέδια από το ναό του Δία στην Αθήνα, από αρχαίο πολεμικό άρμα και από Έλληνες πειρατές στην Κέρκυρα.










Ο χάρτης της "Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων" το 1847 σχεδιασμένος από τον J.Wilson Lowry. Δημοσιεύτηκε στο: "Sharpe's corresponding maps".













Χάρτης κατά την πρώτη διοικητική διαίρεση. Χρονολογία 1837, σχεδιαστής Μ. Ουαίς. Μεταφρασμένος στα ελληνικά.

1 σχόλια:

Βυτιναιος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας στο Λεβίδι έχει μαζέψει χάρτες, γκραβούρες και πίνακες σχετικά με την Αρκαδία. Εμείς οι Ηλείοι "Ενδυμίωνος ύπνον καθεύδομεν", ως συνήθως.
Καλή Ανάσταση!