Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Έληξε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο "Η Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο" στον Πύργο


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ημερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο "Η Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο. Ιστορική και Φιλολογική Προσέγγιση" στην πρωτεύουσα της Ηλείας στις 14- 16 Μαίου 2010. Διοργανώθηκε από το Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας του Δήμου Πύργου με την ενίσχυση του Δήμου Πύργου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας. Εμπνευστής και οργανωτής του συνεδρίου είναι ο κος Αθανάσιος Φωτόπουλος με καταγωγή από τον Πύργο, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Π.Τ.Δ.Ε. Πατρών. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Πύργος δεν είναι τυχαία πόλη. Αυτό φαίνεται και από παρόμοιες πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνει και υλοποιεί. Η προσφορά της Ηλείας στα γράμματα και στον πολιτισμό είναι εύκολα αντιληπτή από τις προσωπικότητες Ηλείων λογοτεχνών που έχει αναδείξει, όπως ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Διονύσιος Κόκκινος, ο Φώτος Πασχαλινός, ο Τάκης Σινόπουλος, ο Τάκης Δόξας, ο Νίκος Καχτίτσης, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο Γ. Παυλόπουλος, ο Παύλος Μάτεσις.
Στο συνέδριο παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πύργου, ο Νομάρχης Ηλείας, ο Μητροπολίτης Ηλείας και άλλοι επίσημοι οι οποίοι έκαναν προσφωνήσεις. Το πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε αντί του πρυτάνεως, από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, κο Ιωάννη Δελλή. Ο καθηγητής Φιλοσοφίας κος Ιωάννης Δελλής με καταγωγή και αυτός από την Ηλεία μίλησε ιδιαίτερα συγκινημένος για την πατρίδα του. Οι σύνεδροι εκπροσώπησαν επάξια πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα αλλά και από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Συνολικά εισηγήθηκαν 53 σύνεδροι. Ιστορικοί, φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, θεατρολόγοι, οικονομολόγοι ερευνητές συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για τη λογοτεχνία στο Μεσοπόλεμο. Η συνάντηση αυτή είχε και παιδαγωγικό χαρακτήρα, όταν μέσα από νέα πορίσματα ερευνών στις ανθρωπιστικές επιστήμες μπορούν να διαφωτίσουν τους εκπαιδευτικούς και αυτοί με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν νέες γνώσεις στους Ηλείους μαθητές. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα εκδοθούν σύντομα.