Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Το παλιό Σινούζι από τα πέτρινα σπίτια του


Τα παλιά πέτρινα σπίτια στο χωριό δηλώνουν εκ πρώτης την ιστορικότητα του χωριού. Λίγα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, κυρίως από το μεγάλο σεισμό του 2008. Αυτά που παρέμειναν όρθια μέχρι και σήμερα έχουν επισκευαστεί ή ακόμα επισκευάζονται με σκοπό τη λειτουργικότητά τους. Για να κατοικούνται ακόμη έχουν ανακαινιστεί και εξωτερικά ασβεστωθεί.
Είναι εντυπωσιακό που οι γέροντες κάτοικοι το θεωρούν φυσιολογικό να μένουν σε πέτρινα σπίτια. Κάτι το οποίο εμάς τους πολιτισμένους μας ξενίζει, έχοντας στο μυαλό ότι "τα παλιά είναι και μουσειακά- μνημειακά και δεν αγγίζονται".
Όλα τα χαρακτηριστικά των παλιών πέτρινων σπιτιών είναι ορατά και προσεγγίσιμα. Ξύλινες πόρτες και παράθυρα, παλιά κεραμίδια και μια καμινάδα πολύ γραφική να στέκει περήφανα πάνω από το κάθε σπίτι. Σε μικρά ορεινά χωριά, όπως τα Άγναντα, δεν φοβόμαστε μήπως ο τουρισμός ή η ανάπτυξη της περιοχής είναι η αιτία να χάσουμε πολύτιμα ιστορικής σημασίας τεκμήρια.. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι μετά την Απελευθέρωση αρχίζουν να χτίζονται στα ορεινά χωριά δίπατα σπίτια στον τύπο του μακρυναριού και αισθητά ευρύτερα και ψηλότερα και με απομόνωση στο κατώι των ζώων.

Το αρχαιότερο σπίτι ευρίσκεται στο μέσο του χωριού, δίπλα στο καφενείο της κυρά Τασίας. Στην ουσία είναι δύο σπίτια και δεν έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη. Είναι δίπατο και υπό κατάρρευση.
Το ίδιο σπίτι στο κέντρο του χωριού από διαφορετικές γωνίες.



Η χαλασμένη στέγη με τα παλιά κεραμίδια παραμένει. Το σπίτι δεν κατοικείται.
Το πιο όμορφο πέτρινο σπίτι των Αγνάντων, πλήρως ανακαινισμένο βρίσκεται στο νότιο μέρους του χωριού και έχει θέα όλη την Πηνεία.

Ένα από τα κατοικίσιμα παλιά σπίτια.


Πριν από μερικές μέρες ξεκίνησε η επισκευή ενός πέτρινου σπιτιού.


Η βόλτα στο μικρό χωριό μας με τη φωτογραφική μηχανή αποδείχθηκε ευχάριστη. Εκεί με ένα τρόπο μαγευτικό ταξιδέψαμε στο χτες, μιλήσαμε σιωπηλά με τους κατοίκους που άλλοτε κατοίκησαν στα κτίσματα αυτά. Ερευνήσαμε τα εναπομείναντα πέτρινα κτίσματα από κοινωνική άποψη, κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Και αυτό γιατί δεν είμαστε σχετικοί και ειδήμονες στην αρχιτεκτονική των πέτρινων σπιτιών. Ούτε πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα τα έφτιαξαν ξακουστοί μαστόροι της Πελοποννήσου. Αλήθεια πάντως, το παλιό Σινούζι δεν πιστεύουμε ότι είχε την πολιτιστική δραστηριότητα που είχαν άλλα χωριά αλλά αν μη τι άλλο έχει κι αυτό τη δικιά του θέση στην ιστορία της περιοχής.