Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα - Το ΚΠΕ Κρεστένων η αφορμή για το ταξίδι από την αρχαιότητα και τη μυθολογία μέχρι σήμερα


Στις 27 Μαΐου επισκεφτήκαμε τα Κρέστενα και συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Κρεστένων. Το πρόγραμμα είχε θέμα «Μια λίμνη, χίλιες λέξεις» και αφορούσε τη λίμνη Καϊάφα και τα ιαματικά λουτρά. Η μεταφορά των μαθητών έγινε με ΤΑΞΙ από το γειτονικό Πανόπουλο, κάτι το οποίο έκανε εντύπωση στους υπεύθυνους του προγράμματος και ξεναγούς μας. Στο κτίριο της Μαθητικής Εστίας συναντήσαμε και μια άλλη ομάδα, το τμήμα της Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως. Ξεκινήσαμε με γνωριμία με τους υπόλοιπους μαθητές και συνεχίσαμε στην παρουσίαση σημαντικών στοιχείων για τη λίμνη Καϊάφα με power point από την υπεύθυνη κυρία Τσούρα Αγγελική, αποσπασμένη εκπαιδευτικό στο ΚΠΕ. Στο θεωρητικό μέρος πληροφορηθήκαμε για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, για γεωγραφικά στοιχεία και για ιστορικές αναφορές.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η περιοχή του Καϊάφα και της ομωνύμου Λουτροπόλεως βρίσκεται στα όρια του Δήμου Ζαχάρως. Περιλαμβάνει τη θάλασσα του Ιονίου πελάγους με την εκτεταμένη και καθαρή αμμώδη ακτή, το θαυμάσιο πευκόδασος της Στροφυλιάς, την πεδινή περιοχή με το συνεχόμενο κάμπο Ξηροχωρίου - Ζαχάρως και την οροσειρά του μυθικού όρους Λαπίθα στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται από δυτικά η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών και ανατολικά η πηγή του Γερανίου αύλακα. Το κλίμα είναι απαλλαγμένο από ισχυρούς ανέμους, ατμοσφαιρικές μεταβολές και θερμικές διακυμάνσεις. Η θερμοκρασία παραμένει καθ' όλη τη λουτρική περίοδο από Μάιο - Οκτώβριο μεταξύ 20ο - 30ο C. Η λίμνη αποτελούσε σπουδαίο και πλούσιο κυνηγότοπο υδροβίων πουλιών. Με τον αστείρευτο θησαυρό του κυνηγιού και των ψαριών η λίμνη υπήρξε θαυμάσιο ιχθυοτροφείο και τόπος επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής. Το κυνήγι της μπάλιζας γινόταν συστηματικά μέσα στη λίμνη με μονόξυλα λόγω της χαμηλής πτήσεως των πουλιών αυτών
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ: Οι ιαματικές πηγές έχουν την αρχή τους, στους μυθικούς χρόνους. Ο Παυσανίας δεν αναφέρει τίποτα για την ύπαρξη της λίμνης παρά μόνο κάνει νύξεις για τον ποταμό Όναγρο, ο οποίος πήρε την ονομασία του από το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών. Οι Ηλείοι πίστευαν πως μέσα στο μεγάλο σπήλαιο προς τα δυτικά κατοικούσαν νύμφες. Η μία ήταν η Καλλιάφεια από την οποία προήλθε και η σημερινή ονομασία "Καϊάφας" η δεύτερη η Πηγαία και η τρίτη η Ίασις στην οποία απέδιδαν και την ιαματικότητα των νερών. Μερικοί αναφέρουν την ύπαρξη και μιας τέταρτης νύμφης με το όνομα Συνάλλαξις. Την ιαματική τους ιδιότητα οι αρχαίοι την απέδωσαν στις νύμφες που κατοικούσαν στα δάση της περιοχής, για αυτό και τα είχαν στολίσει με ναούς και ιερά μνημεία προς τιμή τους. Στο σπήλαιο, επίσης, σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δάρδανος, πρόγονος των Τρώων. Άλλη παράδοση όσον αφορά τη δυσοσμία των νερών αναφέρει ότι εκεί κατέφυγε να πλύνει και να καθαρίσει την πληγή του ο Κένταυρος Νέσσος που χτυπήθηκε από τα βέλη του Ηρακλή. Στον Κένταυρο αυτό ανέθεσε ο Ηρακλής να περάσει την γυναίκα του Δηιάνειρα στον Αχελώο ποταμό. Στη μέση του ποταμού ο Κένταυρος θέλησε να βιάσει τη Δηιάνειρα. Στις φωνές της δε ο Ηρακλής από την απέναντι όχθη, τόξευσε τον Κένταυρο και εκείνος τότε κατέφυγε στις σπηλιές να πλύνει το τραύμα του. Τα ιαματικά νερά είναι πλούσια σε υδρόθειο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ



Παιχνίδι γνωριμίας σε κύκλο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ


Το όρος Λαπίθα

Τώρα πια τα λουτρά δε γίνονται μέσα στο σπήλαιο, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους: λουτήρες στο εσωτερικό του κτιρίου και πισίνα στο εξωτερικό.
Η παράσυρση και απόθεση λιπασμάτων από την γεωργία, προκαλεί την υπερανάπτυξη φυτικών οργανισμών και κυρίως των καλαμιώνων. Το φαινόμενο αυτό λέγεται υπερτροφισμός και έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνεται όλο το διαθέσιμο οξυγόνο του νερού από τα φυτά. Άμεση συνέπεια είναι ο θάνατος των ζωικών οργανισμών της λίμνης.


ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Κάποτε το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης έσφυζε από τουρίστες. Τα κτίρια είναι τώρα πια εγκαταλελειμμένα. Τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία του παρελθόντος αποτελούσαν κίνητρο για την επίσκεψη και παραμονή στο μέρος. Στις αρχές του 20ου αιώνα το μέρος, και ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1920, η εκμετάλλευση των ιαματικών λουτρών επέφερε σημαντικά οφέλη στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω αναφορές:
Από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Πύργου, αρ. 518, (28-05-1904) αποδελτιώνουμε το άρθρο που αναφέρεται στα Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα:
«ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ. Τα δικαίως επικληθέντα υπό των αρχαίων και νεωτέρων ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ λουτρά Καϊάφα, άρχονται λειτουργούντα από της 10ης Μαΐου υπό νέαν διεύθυνσιν του γνωστού εκ Κυπαρισσίας εμπόρου κ. ΠΑΝ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ. Η νέα διεύθυνσις εμερίμνησε περί της πληρώσεως όλων των τω παρελθόντι ελλείψεων, ούτως ώστε και υπό την άποψιν της υπηρεσίας των λουτρών να είναι αυτή εφάμιλλος προς την θαυματουργόν δύναμιν αυτών. Οικήματα νέα, λιθόκτιστα και καθαρότατα, ξενοδοχεία και καφενεία απαράμιλλα, τρόφιμα εκλεκτότατα και ευθηνότατα, συστηθέντος παντοπωλείου προς απαλλαγήν των λουομένων από τον σχετικών φροντίδων, υπηρεσία οικογενειακή, καθεστώντας μοναδική απόλαυσιν την διαμονήν, εν τω μαγευτικώ χωρώ όστις απλούται εντός πρασινοχρόου ορίζοντος. Συγκοινωνία ευκολωτάτη του σιδηροδρόμου Καϊάφα όντως εγγύτατα της λίμνης. Τα θαυματουργά ταύτα λουτρά ωφελούσι σημαντικώς και ενδείκνυνται κατά των εξής παθήσεων ως άλλωστε αναφέρουσιν αρχαίοι συγγραφείς και αι εκθέσεις προς το υπουργείον των εκάστοτε ιατρών των λουτρών. Εις τας αρθριτικάς παθήσεις και χρονίους ρευματισμούς των άρθρων και εν γένει τας ρευματολογίας, τας ισχιαλγίας, υστερικάς νευραλγίας κλπ. Εις πάντα τα δερματικά νοσήματα ως λ.χ. εις εκζέματα ξηρά και υγρά, εις λειχήνας, έρπητας, ψωριάσεις, ιχθύωσιν εις τας εξ ερπητικής ή συφιλιδικής δε σαρκείας παντοειδείς εξανθήσεις -Εις παρέσεις των άκρων και ψευδαγκυλώσεις εν γένει. Ειδικά επίσης θεωρούνται δια τας παθήσεις των γεννητικών οργάνων και ιδίως τας μητρικάς και λευκορροίας, δυσμηναρροίας, τας μητρίτιδας εν γένει και την εξ αυτών επερχομένην στείρωσιν. Εις πάσχοντας από ημικρανίας και νευρικάς κεφαλγίας, εκ στομαχικών παθήσεων και των του ήπατος, εις τους χρονίους γαστρικούς κυττάρους την αθ’ έξου δυσκοιλιότητα και την χολολιθίασιν κλπ. Εις τας παθήσεις των αναπνευστικών οργάνων, τους χρονίους βρογχικούς κυττάρους και το βρογχικόν άσθμα εις τας οποίας ωφελούσι περισσότερον οι εκ του σπηλαίου αναδιδόμενοι υδρατμοί και τα διάφορα αέρια. Εις τας παθήσεις των ουροποιητικών οργάνων, ψωρίασιν, λιθίασιν των νεφρών, τας κυστίτιδας τας εκ διαφόρων αφορμών και ιδία αφορμών τας βλεννορροιακάς. Διάρκεια μέχρι 31 Σεπτεμβρίου.»


Το θέμα της λειτουργίας των λουτρών- περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Στην παρούσα ανακοίνωση η έναρξη της λειτουργίας των λουτρών είναι η 15η Μαΐου. Σχεδόν καθημερινά την περίοδο του χρόνου που λειτουργούσαν τα λουτρά, γινόταν η σχετική διαφήμιση στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Πύργου. Η συγκεκριμένη είναι από την ίδια εφημερίδα, αρ. 5416 , (01-07-1913).




Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Τέλος, επισκεφτήκαμε και την παραλία με τις αμμοθίνες (λόφους από άμμο) και είδαμε και το υπό εξαφάνιση λουλουδάκι ανθισμένο. Στη συνέχεια αποχωρήσαμε ευχαριστημένοι.