Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Οδοιπορικό στην Πηνεία και ορεινή Ηλεία του 1993, Α' Μέρος


ΓΕΝΙΚΑ
Στην ανάρτηση αυτή επιχειρείται η επιλεκτική απομαγνητοφώνηση των λεγομένων και ανάλυση του περιεχομένου των συνεντεύξεων του δημοσιογράφου από το πατρινό κανάλι ACHAIA channel. Παράλληλα παρουσιάζεται η σειρά από τα δώδεκα βίντεο, όπως τα έχει αναρτήσει στο you tube ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης το Φθινόπωρο του 2009.
Το ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε είχε τίτλο "Οδοιπορικό στην Πηνεία" και περιλαμβάνει έξι σταθμούς. Στην πραγματικότητα επισκέφτηκε και χωριά που ανήκουν μέχρι τώρα διοικητικά στο Δήμο Λασιώνος, τα οποία είναι στους πρόποδες του οροπεδίου της Φολόης. Αγία Τριάδα- Κακοτάρι- Πανόπουλο- Άγναντα- Σιμόπουλο, ως κεφαλοχώρι και έδρα του πολυσυζητημένου Κέντρου Υγείας- και τέλος στο χωριό Οινόη.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μετά από επεξεργασία των συνεντεύξεων είναι τα παρακάτω:
  • ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ
Κυρίως είναι η κτηνοτροφία. Όσοι παραμένουν στα χωριά ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Στον τομέα της γεωργίας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάπτυξη, καλλιεργούνται μόνο σιτηρά. Ο λόγος είναι η μη εκμετάλλευση των πηγών που διαθέτει η ορεινή Ηλεία.
Τα οικονομικά των αγροτών είναι πενιχρά. Υπάρχει πρόβλημα με τη χορήγηση συντάξεων. Ο μπάρμπα Ντίνος από τα Άγναντα δουλεύει ακόμα, αν και συνταξιούχος, για να βοηθήσει το γιο του πουλώντας ντομάτα με το γαϊδουράκι του.

  • ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
α) Το κακό οδικό δίκτυο: Οι δρόμοι την περίοδο αυτή δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι και όλοι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται έντονα για την εγκατάλειψη από τη Νομαρχία Ηλείας, που είναι η αρμόδια. Χαρακτηριστικά τίθεται άμεσης προτεραιότητας το ζήτημα ασφαλτόστρωσης στο δρόμο που οδηγεί από τα Άγναντα στο Πανόπουλο γιατί κινδυνεύει η ζωή των ανθρώπων που μετακινούνται
β) Το νερό: Ενώ οι κάτοικοι "έχουν νεράκι να πιούνε", όπως λέει ένας ηλικιωμένος από το Πανόπουλο, κάνουν παράπονα για την άρδευση Δεν είναι ποτιστικές οι καλλιέργειες, όταν η φύση τους διαθέτει τόσο πλούσιες πηγές. Οι πηγές της ορεινής Ηλείας υδρεύουν την Αμαλιάδα και επιχειρούν την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής της Πηνείας. Για το ζήτημα της άρδευσης, ο καθηγητής γεωλογίας τονίζει ότι πρέπει η περιοχή να ποτιστεί και επιχειρούνται γεωτρήσεις στην Κάπελη. Εκτιμά ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Κοινότητας Αγνάντων και του συνοικισμού Αμπελακίων. Δημιουργούνται προϋποθέσεις να έχει το χωριό τα δικά του νερά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα Άγναντα. Στα δύο βίντεο που παρουσιάζεται η συνέντευξη και συζήτηση με τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Αγνάντων κο Ντέλη δημοσιοποιείται το εξής γεγονός: Η γειτονική κοινότητα Ανθώνα αγόρασε από κάποιον ιδιώτη, όχι κάτοικο Αγνάντων, το νερό από το οποίο αρδευόταν το μεγαλύτερο κομμάτι αρδρευόμενης γης των Αγνάντων. Το νερό αυτό το είχαν εναλλακτική πηγή, "ρεζέρβα" όπως λένε, και για πόσιμο. Η διαδικασία αυτή έγινε παράνομα. "Ούτε να το στερνιάσουν δεν έπρεπε" λένει οι κάτοικοι. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κίνησε διαδικασίες ο κύριος Ντέλης να πάει η υπόθεση στα δικαστήρια. Τώρα που το δικό τους νερό στερεύει η απογοήτευση των κατοίκων της κοινότητας Αγνάντων είναι τεράστια και φαίνεται έκδηλη στα πρόσωπα των συνεντευξιαζόμενων. Απειλούνται οι καλλιέργειές τους να γίνουν "ξερικά". Ελπίζουν στις πηγές της Κερέσοβας.
γ) Το τηλέφωνο: Η επικοινωνία πραγματοποιούνταν από το τηλέφωνο που υπήρχε κοινό σε όλη την κοινότητα. Όλες, όμως, οι οικογένειες ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν Στα Άγναντα λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την ημέρα το μοναδικό τηλέφωνο της κοινότητας.
δ) Η συγκοινωνία: "Μόνο επί χούντας είδαμε λεωφορείο. Ακούσαμε μια μέρα κόρνα και πεταχτήκαμε έξω περίεργοι! Από τότε τίποτες άλλο, βοήθεια θέλουμε μόνο. Δεν είμαστε χουντικοί αλλά μας έχουν ξεχάσει όλοι", λέει ο μπάρμπα Ντίνος. Ο κύριος Ντέλης συμφωνεί και επαυξάνει. Και οι υπόλοιποι πρόεδροι παραπονιούνται για αυτό.
ε) Ιατρική περίθαλψη δεν υπάρχει. Γιατρός έχει σταματήσει να επισκέπτεται εδώ και χρόνια τα χωριά. Δεν μπορούν να γράψουν συνταγές οι κάτοικοι και πληρώνουν αρκετά χρήματα με το ΤΑΞΙ για να πάνε στο Κέντρο Υγείας στο Σιμόπουλο. Όλοι τους προτιμούν να κατέβουν στην Πάτρα γιατί όχι μόνο είναι πιο οικονομικό αλλά έχει και τους κατάλληλους γιατρούς. Φαρμακείο υπήρχε στο Σιμόπουλο.
Σημειώνουμε ότι σε κάθε χωριό ο δημοσιογράφος ρωτούσε αν υπάρχει σχολείο και πόσοι είναι οι μαθητές. Σε όλα τα χωριά λειτουργούσε 1/θ ή 2/θ δημοτικό σχολείο, ενώ στο Σιμόπουλο υπήρχε γυμνάσιο- λύκειο και στο Πανόπουλο μόνο γυμνάσιο.
Διαβάστε εδώ το Β' Μέρος του άρθρου!

1 σχόλια:

andreas athanasopoulos είπε...

πραγματικά πολύ καλή ανάρτηση.... βλέποντας τα βίντεο σκέφτηκα παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια απο τότε τα ίδια προβλήματα παραμένουν στην όμορφη περιοχή μας.