Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Ο προστάτης των Αγνάντων- Άγιος Νικόλαος


Στις 10 Μαίου 2010, ημέρα Δευτέρα, το χωριό μας είχε την τιμητική του. Τη μέρα αυτή εορτάζεται πανηγυρικά σε πολλά χωριά, αλλά κυρίως στη Ζάκυνθο, η πάροδος του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού το 1087 προς στο Μπάρι της Ιταλίας. Ο παλιός ναός των Αγνάντων είναι αφιερωμένος στον Άγιο αυτό, αλλά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2008 η εκκλησία έπαθε σοβαρές ζημιές. Έτσι, στο παλιό προκατασκευασμένο κτίριο του σχολείου βρήκε το χώρο της η νέα εκκλησία. Μετατράπηκε σε ιερό ναό όπου πια λειτουργούνται οι πιστοί.
Την ημέρα αυτή από παλιά γινόταν το πανηγύρι του χωριού. Μαζεύονταν και από τα γειτονικά χωριά και γλεντάγανε με ψήσιμο γουρουνοπούλων. Φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης μάλλον.., δεν έγιναν σχετικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιήθηκε, όμως, η παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας με αρτοκλασία και η περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού από αρκετό κόσμο. Η εκκλησία γέμισε από κατοίκους και από συγγενείς των γερόντων κάθε ηλικίας. Όλες οι γυναίκες είχαν φτιάξει τα γλυκά τους και ο κόσμος στο καφενείο της κυρά Τασίας κράτησε μέχρι αργά..
Μαζί με το δικό μας χωριό γιορτάζουν και άλλα χωριά της Πηνείας, όπως Ανθώνας και Σιμόπουλο. Η μέρα αυτή θεωρείται τοπική αργία και εμείς, σαν σχολείο, παρακολουθήσαμε τη Λειτουργία και δεν κάναμε μάθημα. Ευχόμαστε ο Άγιος να είναι πάντα βοηθός σε αυτούς που τον τιμούν ιδιαιτέρως και να εορτάζεται πάντα με λαμπρότητα!