Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων

Καλώς ήρθατε!

Το Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων Πηνείας σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του! Ένα μικρό σχολείο σε ένα όμορφο απομακρυσμένο χωριό. . .

Τα Άγναντα από την ίδρυσή τους


4 Οκτωβρίου 2009
Το 1835 με Βασιλικό Διάταγμα, η απελευθερωμένη Πηνεία αρχίζει να παίρνει διοικητικά την μορφή της και μεταξύ των δήμων που δημιουργούνται, είναι και αυτός της Σελληεντίας (Τατάραλης). Περιλαμβάνει εκτός των άλλων οικισμών και το Σινούζι.
Το 1841 οι Δήμοι συγχωνεύονται σε έναν με Βασιλικό Διάταγμα της 22ας Ιανουαρίου 1841 "Περί συγχωνεύσεως των Δήμων της Επαρχίας Ηλείας" σε 8 από 22 που δημοσιεύθηκαν στο Φ. Ε. Κ. 5/ 8 / 1841.
Δήμος Πηνιειαίων (Πηνείας) με έδρα τον οικισμό Λουκάβιτσα και αποτελείται από τους οικισμούς:
α) Μπαλί, Αλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμτσαούση, Μονή Αγίου Βλάση και Υπεραγία Θεοτόκος.
β) Απάνου Λουκάβιτσα, Μουσουλή, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι.
γ) Κούλουγλι, Κλεισούρα, Μουζίκα, Δαφνιώτισσα (Δαφνίτσα), Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι.
δ)Τατάραλη, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σισόζι (Σινούζι), Μπονδάναι (Μπουρντάνου), Καραγκιαζάκι ( Καραγκιούζι), Λουκά, Δάρα, Αναζήρι, Μπέχρου, Γερουπέτρου, Καρυά, Καρακασίμι, Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Δεκεμβρίου 1845 δημοσιεύθηκε στο αρ. 34/ 20 – 12 – 1845 "Περί προσδιορισμού των εδρών των Νομαρχιών και Επαρχιών". Έδρα του νομού Ηλείας ο Πύργος. Ο δε Δήμος Πηνιείων ως εξής: Μπαλί, Σούλι, Αηλιάδες, Μπεζαϊτη, Δάμιζα, Καλαθά, Κολοκυθά, Σκληρού, Μαρινάκι, Ιμάμ – Τσαούση, Μονή Αγίου Βλάση, Υπεραγία Θεοτόκος, Απάνου Λουκάβιτσα, Δελήμπαλη, Κάτου Λουκάβιτσα, Πυρί, Καραλή, Βελανίδι, Ρουπακιά, Σούλι, Μπαλί, Κούλουγλι, Μπεσερέ, Λόπεσι, Νιοχώρι, Κοκλάκι, Μουζίκα, Σκλήβα, Σιμόπουλου, Λαγανά, Καλού Παιδιού, Σινούζι.
Ο Δήμος Πηνιείων διαιρέθηκε σε κοινότητες με Βασιλικό Διάταγμα στις 18 – 8– 1912 "Περί συστάσεως Δήμων και κοινοτήτων", και μεταξύ άλλων είναι και η κοινότης Σινούζι.
Το Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 28 – 8 – 1912 "Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομό Αχαΐας και Ήλιδος" που δημοσιεύθηκε στο αρ.256/ 28 – 8 – 1912 Φ.Ε.Κ. Αναγνωρίζονται οι κοινότητες και οικισμοί με λιγότερους από τριακόσιους κατοίκους αλλά που έχουν και σχολεία, όπως στο Σινούζι.
Με Νομοθετικό Διάταγμα της 17 – 9 – 1926 "Περί μετονομασίας κοινοτήτων και συνοικισμών", έχουμε και στην Πηνεία τη μετονομασία του χωριού Σινούζι σε Άγναντα.
ΠΗΓΗ: Ηλίας Π. Τουτούνης, Ο δήμος Πηνείας,
efyra.blogspot.com

4 σχόλια:

ilias_tout είπε...

Είμαι ο Τουτούνης Ηλίας που έχω δημοσιεύσει την διοικητική διαίρεσητου δήμου Πηνείας. γνωρίζεται ότι είμαι και εγώ απο τα Αγναντα και έχω φοιτήσει στο σχολείο αυτό;
αν θέλετε ότιδήποτε ιστορικό για το χωριό μας είμαι στην διάθεσή σας.
ευχαριστώ πολύ
τηλ. 69773887955

Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων είπε...

Σας ευχαριστούμε για τη δήλωσή σας. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει η ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου με το σχετικό ΦΕΚ και γενικά η ιστορία του. Η καταστροφή του αρχείου στο σχολείο καθιστά αδύνατο τον ακριβή προσδιορισμό ιδρύσεως. Γνωρίζουμε με ακρίβεια ότι το σχολείο ιδρύθηκε πριν το χωριό μετονομαστεί σε Άγναντα. Άρα η επωνυμία του ήταν "Δημοτικό Σχολείο Σινουζίου";

efoula είπε...

Συναδέλφισσα, συγχαρητήρια για την σπουδαία δουλεία σου. Κατανοώ όλες τις δυσκολίες ενός μονοθέσιου σχολείου.Η χαρά όμως που παίρνεις απο αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο.Τρία χρόνια ήμουν στο μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο Ψαρίου.Θεωρώ οτι ήταν τα καλύτερα χρόνια...Συνέχισε έτσι και η αγάπη των παιδιών θα σε ακολουθεί πάντα...

Με εκτίμηση

Νικολακοπούλου Έφη
Δημοτικό σχολείο Μερόπης

Δημοτικό Σχολείο Αγνάντων είπε...

Αγαπητή Συνάδελφε, ευχαριστούμε για το ωραίο σας σχόλιο. Στην εκπαίδευση χρειάζονται δραστήρια πρόσωπα όπως είστε κι εσείς.